top of page
  • Katja van Well

'Privé chat voor leerlingen in MS Teams: aan of uit?'

Bijgewerkt op: 15 dec. 2020

Wanneer je met leerlingen werkt in Teams kunnen ze standaard gebruik maken van de chatfunctie. Handig voor jou als leerkracht wanneer je 1 op 1 met een leerling wilt overleggen. Je kunt ook een groepschat aanmaken met meerdere leerlingen/docenten en deze groep een naam geven net als op WhatsApp. Vooral bij het geven van hybride onderwijs kan dit een uitkomst zijn.


Wat jij kunt, kunnen de leerlingen onderling ook.

Leerlingen kunnen in het adresboek andere leerlingen (en personeel) vinden en ongevraagd toevoegen aan een (groeps)chat en weer verwijderen. Jij ziet daar als leerkracht niets van: de chat is immers privé. Helaas weten niet alle leerlingen zich goed te gedragen in zo'n chat. We kennen allemaal wel verhalen (of uit eigen ervaring) over leerlingen die gepest worden via WhatsApp of andere social media platforms.


In principe is dat de verantwoordelijkheid van ouders: zij hebben immers toestemming gegeven aan hun kind voor het gebruik en dit mogelijk gemaakt. Maar vaak gaat 'het gedoe' gewoon door onder schooltijd en voor dat je het weet ben je een ruzie aan het uitpraten tussen leerlingen die ook deels op WhatsApp zijn oorsprong heeft gevonden.


Wanneer je echter als (basis)school een platform aanbiedt om te chatten met alle mogelijkheden die net genoemd zijn wordt het een ander verhaal. Ouders die bijvoorbeeld bewust ervoor kiezen om hun kind niet te laten appen worden dan geconfronteerd met de groepschat van school. Wanneer dit goed gaat is er niks aan de hand, maar wat als er problemen zijn?


Leerlingen kunnen ook tijdens de les elkaar berichtjes sturen en net als op WhatsApp zijn ze te verwijderen (met als extraatje dat je ook nog eens je bericht kunt bewerken nadat je het hebt verzonden). Leerlingen die hun sporen willen uitwissen kunnen hier heel creatief in zijn.

Er zijn voordelen en nadelen te noemen wanneer het gaat om chatten in MS Teams.

Natuurlijk kan je stellen dat dit onderdeel is van het leren om mediawijs te worden en hierover lessen geven in je groep. In de praktijk komen we niet altijd toe aan de lessen mediawijsheid ("we hebben het al zo druk met alle andere zaken") en ook thuis komt het er niet altijd van. Kinderen krijgen steeds jonger een mobieltje en maken gebruik van verschillende online platforms ook al hebben ze er de juiste leeftijd niet voor. Hoeveel begeleiding geven we onze opgroeiende jeugd hier nou eigenlijk bij? Kinderen kunnen immers nog niet goed inschatten/voorspellen wat voor consequenties hun (online) gedrag heeft op de lange duur, dat kunnen ze gewoonweg nog niet. Je kan het ook als een stukje (zelf)bescherming zien wanneer je de chat in Teams voor leerlingen uitzet.

Binnen onze stichting met 34 basisscholen hebben we na veel wikken en wegen ervoor gekozen om de chat voor de leerlingen uit te schakelen. Momenteel werken nog niet veel scholen met leerlingen in Teams, maar tijdens 'de eerste golf' waren er een aantal scholen die dit zijn gaan doen en werden geconfronteerd met allerlei onwenselijk gedrag op de chat. Voor sommigen was dit een reden om helemaal geen gebruik meer te willen maken van Teams met leerlingen, ondanks alle voordelen die het werken in een Klasteam heeft. Dat is natuurlijk zonde!


Overigens had het uitzetten van de chat voor leerlingen bij ons nogal wat voeten in de aarde. Verschillende partijen hadden ernaar gekeken en hadden het na 3/4 jaar nog niet (goed) voor elkaar. Gelukkig hebben we nu een fantastische helpdesk- en applicatiemedewerker (Renco Vos) die het wel voor elkaar heeft gekregen. Hij is nu zelfs bezig om dit per leerling/school aan of uit te zetten, dan kan het helemaal mooi op maat. Want er zijn natuurlijk genoeg leerlingen die wel weten hoe ze zich moeten gedragen en die moeten niet de dupe worden van een aantal die dat (nog) niet kunnen. Op die manier heb je als leerkracht meer controle: gedraagt een leerling zich niet? Dan kan hij/zij (een tijdje) niet meer chatten.


Wanneer je ervoor kiest om de chat voor leerlingen uit te zetten dan heeft dat als groot nadeel dat je als leerkracht ook niet meer chatten met leerlingen. We leven nu in een tijd waarin het toch handig kan zijn om een privé bericht te sturen naar een leerling die thuis zit vanwege quarantaine of andere redenen.


Gelukkig is er een alternatief voor de privé chat in MS Teams: je kunt privé kanalen aanmaken in je Klasteam en daarin met de desbetreffende leerling communiceren. Andere leerlingen zien niet wat je communiceert in dat kanaal, sterker nog: ze zien het kanaal niet eens staan. (Alleen jij als eigenaar en de leerling die eraan toegevoegd is kan het kanaal zien)


In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe je dit doet:

Abonneer je gelijk op mijn YT kanaal voor meer handige tips.


Vond je dit een interessante blog? Abonneer je op mijn site, dan weet je wanneer er weer een nieuwe blog online staat.

2.541 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page