top of page
  • Katja van Well

'Microsoft Showcase school Kindcentrum Rivierenwijk'


Afgelopen maandag mochten we naar Deventer om Kindcentrum Rivierenwijk te bezoeken. Zij zijn een van de 150 Microsoft Showcase scholen over de hele wereld. Sinds 2014 werken alle kinderen met  Windows-tablets, welke intensief ingezet wordt bij alle vakken. De school werkt met versnellings- en verdiepingsmodules voor vak- en vormingsgebieden van steeds 2 tot 3 maanden. ICT maakt altijd onderdeel uit van de verbeteringsprocessen. Zelfs de gymzaal heeft een scherm waar de kinderen met behulp van de Xbox Kinect op nieuwe manieren kunnen bewegen en leren. Leerkrachten geven met de modernste hulpmiddelen lessen. Ieder lokaal heeft een full HD touchscreen. Ze blijven zich ontwikkelen. Ze gaan nu in de richting van Robotica en programmeren voor kinderen. Kinderen moeten niet alleen leren werken met computers maar ze moeten ook weten hoe een computer voor hen kan werken. Ze hebben een prachtig nieuw gebouw waar ze tevens voor- en naschoolse opvang bieden voor kinderen in de leeftijd van 2 t/m 13 jaar.

Jorne Dijkerman en Jorn Broer zijn 2 MIE expertdocenten bij wie we welkom waren tijdens de lessen. De zus van Jorne, Afke Dijkerman had ik vorige week ontmoet tijdens de instructiefilmpjes maken op het hoofdkantoor. Kleine wereld!


We begonnen bij Jorn in de groep waar alle kinderen lekker de schoenen uithadden en sommigen op sloffen of slippers achter hun tafeltje zaten, heel gezellig. Alle kinderen werken op een Microsoft Surface Pro, een tablet die je gemakkelijk aan een toetsenbord kunt klikken met een pen die schrijft alsof je op papier schrijft. Zelf heb ik de Surface Go te leen gekregen, een iets kleiner model, handig voor onderweg.


Tijdens het rekenen heb ik mee mogen kijken over de schouders van kinderen die maar al te graag lieten zien waar ze mee bezig waren. Ze werken door de hele school heen met Snappet. Niet alle kinderen vinden het fijn om op een device te werken, dus werd het werkboek ook nog gewoon ingezet. Tijdens het rekenen werd door Jorn gewezen op het gebruik van het kladschrift, dus mooie combi van online en offline leren.


Wanneer kinderen eerder klaar waren mochten ze verder aan de weektaak. Op mijn eigen school werken we ook met een (papieren) weektaak. Bij Jorn in de groep werkt iedereen binnen de OneNote omgeving waar de kinderen allerlei zaken rondom de lesstof kunnen vinden en dus ook de weektaak voor ze klaarstaat. Wanneer ze iets afhebben kunnen ze dit binnen de online omgeving gemakkelijk delen met de leerkracht. Is het b.v. op een website gemaakt, dan maken ze een schermafbeelding ervan en leveren die in. Super!



Na het rekenen heb ik Flipgrid voor het eerst in actie gezien in de klas. Ik was al enthousiast over de mogelijkheden, maar nu helemaal! De kinderen hadden dit keer een techniekopdracht gekregen. Op school hadden ze een stofzuiger gemaakt van een grote pot met in het deksel 2 gaten waardoor 2 rubberen doorzichtige buizen gingen die luchtdicht werden bevestigd door gebruik van klei. Aan de ene kant zuig je dan de lucht eruit en de andere buis zuigt rommel op. Net als een echte stofzuiger, maar dan eentje zonder stroom en in een handig klein formaat. Ze hadden als opdracht gekregen op daarvan thuis een filmpje te maken waarbij ze de opdracht duidelijk uitlegden. Dit hadden de meeste kinderen in het weekend gedaan. De filmpjes werden klassikaal besproken waarbij kinderen elkaar 'tips en tops' gaven over de verstaanbaarheid, manier van filmen, uitleg over de opdracht en sommigen hadden er zelfs een soort toneelstukje van gemaakt. Wat een superleuke manier om huiswerk te maken en inleveren! Ik word hier heel vrolijk van!


Tijdens de pauze gingen we naar buiten op het prachtige plein, waar ook een natuurlijke speelplaats was aangelegd. Heel veel kinderen gingen direct een tikspel doen met de meester. Het schoolplein was zo groot, met zoveel verschillende speelmogelijkheden dat het plein bijna leeg leek. Ik heb niet één kind gezien dat 'niks te doen' had. Maar goed, het was dan ook een momentopname. ;)


Na de pauze heb ik een spellingsles met Snappet gezien bij Jorne in de groep. Ook hier konden ze verder met de OneNote (weektaak) wanneer ze eerder klaar waren. Wat ik heel mooi vond om te zien was dat wanneer er een moeilijk woord ergens in voor kwam dat kinderen dit woord achterop het bord schreven. In OneNote houden de kinderen zelf een woordenboek bij met deze woorden voorzien van plaatje en betekenis. Dit doen ze om de woordenschat extra te stimuleren. De woorden in het woordenboek worden ook eens in de zoveel tijd getoetst. De betrokkenheid vanuit de kinderen was groot.

Er stond een Mistery Skype op het middagprogramma. De kinderen hadden er al helemaal zin en zetten zelf alles in gereedheid. Twee kinderen zaten vooraan met yes/no bordjes. Ze gingen Skypen met een klas ergens in de wereld. Ze mochten alleen ja/nee vragen stellen (in het Engels) natuurlijk. Om de beurt stelden ze elkaar een vraag. Alle kinderen in de klas waren betrokken doordat ze een atlas of Maps erbij hadden en naar aanleiding van de antwoorden probeerden te bepalen in welk land de andere klas zat.. Wanneer een kind uit de groep een vraag wilde stellen stak hij/zij de vinger op en koos Jorn wie er mocht. "Are you in Northern Europe?" Uiteindelijk werd het land geraden: Zweden! De klas van Jorne gaf een presentatie over Nederland, weetjes, eetgewoontes, de vlag, koning, etc. Ze sloten af met 'Nederlandse les', grappig om die Zweedse kinderen Nederlands te horen praten! De Zweedse klas had geen presentatie voorbereid, maar daar komen ze nog een keer op terug. Wat een mooie manier om Engels en aardrijkskunde met elkaar te combineren.


Wat een inspirerende dag! Mooi om de motivatie bij kinderen te zien groeien door de inzet van digitale tools.

Zo had ik nog nooit gehoord van Flipgrid en nu heb ik het al in actie mogen zien. Top!


Bedankt Jorn en Jorne voor het mogen bijwonen van jullie lessen!







83 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page