top of page
  • Katja van Well

'Inspiratiesessie ROC Mondriaan'

Op het hoofdkantoor mocht ik een inspiratiesessie geven aan de digicoaches van het ROC Mondriaan. ROC Mondriaan investeert flink in digitale innovatie door aan iedere opleiding een digicoach te koppelen. Zij hebben als taak een brug te slaan tussen de techniek en de lespraktijk. Zij informeren collega's over de mogelijkheden en zijn hierin kartrekker. Per opleiding zijn verschillen: niet iedere opleiding werkt al binnen Teams, maar dit staat wel hoog op de agenda. Voor hen was deze bijeenkomst ook een gelegenheid om elkaar weer eens te treffen de expertise die er al is onderling te delen. En dat kan dus ook gewoon bij Microsoft: als klant kan je een ruimte boeken om te vergaderen.


Ook met de digicoaches heb ik het gehad over de veranderingen in de samenleving en de mogelijke gevolgen voor de leerlingen die nu op het MBO zitten. Wat betekent dit voor het onderwijs dat we geven aan deze leerlingen? Hoe de toekomst eruit gaat zien weten we natuurlijk niet, maar we waren het er wel over uit dat het niet meer alleen om kennis draait, maar juist om vaardigheden.


Ik heb ze filmpjes laten zien van 'Charlie', de robot die ik al eens eerder voor de klas had zien staan bij KSE in Etten-Leur en het filmpje van het Vechtdal College met de Hololens. Het leverde een interessante discussie op. Maar ook al zou de les (voor een deel) worden overgenomen door een robot (in wat voor vorm dan ook), het menselijk contact en de leerkracht blijft onvervangbaar!


Er waren van tevoren wat vragen gesteld door de deelnemers. Ze hadden vooral vragen over hoe je met leerlingen lesmateriaal kan delen, toetsen en opdrachten geven en het nakijken van het werk. Binnen Teams heb je verschillende mogelijkheden om dit te doen.

Elk klassenteam heeft zijn eigen gekoppelde OneNote Class Notebook. Het klasnotitieblok is een digitaal notitieblok waarin de hele klas tekst, afbeeldingen, handgeschreven notities, bijlagen, koppelingen, spraak, video en meer kan opslaan. Het is 'freeform', dus je kunt overal waar je wil op de pagina iets plaatsen.


Het klasnotitieblok is ingedeeld in 3 stukken:


1. Notitieblokken voor leerlingen/studenten: een ruimte die wordt gedeeld door de docent en elke afzonderlijke leerling. Jij als leerkracht hebt toegang tot het notitieblok van elke leerling/student, terwijl de leerlingen alleen hun eigen notitieblok kunnen zien

2. Inhoudsbibliotheek: een alleen-lezenruimte waar je b.v. hand-outs kan delen met leerlingen

3. Ruimte voor samenwerking: een ruimte waar iedereen uit je klas kan bewerken, delen, organiseren en samenwerken


Het klasnotitieblok is visueel een soort digitale multomap met allemaal tabbladen. Achter die tabbladen zitten weer allemaal pagina's die je een naam kan geven. Voor de leerling blijft het overzichtelijk: zijn/haar werk is altijd terug te vinden in het klasnotitieblok.

Op je OneDrive heb je je eigen OneNote waarin je al het lesmateriaal hebt bewaard/verzameld. Vanuit daar kan je per week/les het materiaal met je klas delen door pagina's te distribueren vanuit je eigen OneNote. Op die manier zien de leerlingen hun werk met de week groeien.



Je kunt gemakkelijk het werk nakijken: je kunt in het document typen, schrijven (heel handig wanneer je dan een pen en touchscreen hebt!) audio inspreken en zelfs stickers plakken. Printen is in principe niet meer nodig. Ik ben benieuwd wat dit financieel zou opleveren binnen een school per jaar. Wie weet zou je van dat geld voor iedere leraar een device kunnen aanschaffen zoals de Surface van Microsoft. Dan heb je een touchscreen, maar met de magnetische aansluiting tover je de Surface in een seconde om naar volwaardige laptop. Ik werk nu zelf een aantal maanden met de Surface Go met een geweldige pen erbij. Het is alsof je op papier schrijft. Printen van werk wordt dan (bijna helemaal) overbodig.



Onder de Class Notebook tegel in Office 365 kan je de instellingen van het Klasnotitieblok beheren:

  • Leerlingen en docenten toevoegen of verwijderen

  • de ruimte voor samenwerking vergrendelen

  • Leerlingen dempen (chatfunctie uitzetten of een ongepaste opmerking onzichtbaar maken)

  • Gesprekken of berichten verwijderen

  • Een eigen deel aanmaken in het klasnotitieblok (alleen voor docenten)

  • Klas archiveren

  • Klas verwijderen

Binnen Teams kan je toetsen afnemen m.b.v. Forms. Daarin kan je vragenlijsten/enquetes maken maar ook quizzes waar je ook punten kunt toekennen en de leerlingen direct het resultaat zien. Vooral bij multiple choice vragen laat Forms een heel mooi resultaat zien in cirkeldiagrammen. Je kunt de antwoorden ook downloaden in een Exelbestand. In Forms kan je met meerdere collega's samenwerken aan een Form. In het kanaal van het klassenteam meld je aan je leerlingen dat de toets klaarstaat en ze kunnen. Je kan hem klaarzetten voor een bepaalde datum/tijdsbestek mocht je dat willen.


Je kunt ook (huis)werk opgeven via de 'opdrachten-functie' in je klassenteam. Je plant een opdracht of zet hem direct klaar. Je kunt een bijlage toevoegen waarin je de opdracht toelicht of een presentatie, filmpje, etc. Via de knop 'beoordelen' kan je het werk van de leerlingen nakijken en retour zenden. Je kunt er 'rubrieken' aan toevoegen waardoor nakijken wel heel gemakkelijk wordt doordat je alleen nog maar hoeft aan te klikken of de leerling hieraan heeft voldaan of niet. Je kunt meer criteria toevoegen. Bij het toekennen van de punten kan je ook nog handmatig het puntenaantal aanpassen, wanneer je b.v. vindt dat een antwoord toch half goed is. De rubriek die je hebt aangemaakt blijft opgeslagen bij 'rubrieken' zodat je hem eventueel nog een keer kunt gebruiken voor een zelfde soort opdracht in de toekomst.

Je kunt ook via de Opdrachten-functie van Teams een pagina in het klasnotitieblok plaatsen. Dat gaat heel gemakkelijk: bij het aanmaken van een opdracht kan je kiezen voor het klasnotitieblok bij de 'Resources'. Je bladert dan door de inhoud van je klasnotitieblok en kiest de pagina die je wil delen. Die wordt na het toewijzen van de opdracht meteen naar alle notitieblokken van de leerlingen verzonden.


Heel veel mooie mogelijkheden om je onderwijs te organiseren binnen Teams! Sommige opleidingen waren hierin al verder gevorderd dan anderen. Ik denk dan altijd maar zo: wanneer je later begint kan je leren van de fouten van je voorgangers! :) Profiteer van elkaars ervaringen. Dagen zoals deze zijn dan ook zeer waardevol om elkaar bij te praten en van elkaar te leren.


Ook ik heb veel geleerd deze dag, want werken binnen Teams in het MBO is wel even wat anders als werken binnen teams op een basisschool. Doordat Teams uitgaat van Klassenteams en deze leerlingen in meerdere klassenteams zitten is het moeilijker om een overzicht te krijgen van een specifieke leerling. Ze zijn daarvoor in samenwerking met Breinwave een toevoeging aan Teams aan het ontwikkelen waardoor het makkelijker wordt om een overzicht te krijgen per leerling. Heel interessant om hierover te horen!


Ik ben zelfs nog uitgenodigd om een keer op het ROC Mondriaan te komen kijken. Als het aan mij ligt komt het daar zeker nog een keertje van. Bedankt voor de leuke middag en heel veel succes met het werken in Teams in de toekomst!






66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page