top of page
  • Katja van Well

'IT-Randsteden'

Afgelopen week waren we bij een partnerorganisatie van Microsoft: IT Randsteden in Amersfoort. IT Randsteden verzorgt trainingen voor zowel eindgebruikers, IT-professionals en docenten. Cees-Jan van der Meer en Richard Meijer, de eigenaren van het bedrijf hebben ons verwelkomd. Zij hebben een middag verzorgd waarin we veel informatie hebben gekregen, maar ook zelf hebben mogen doen.


Op 17 april hadden wij hun al een keertje ontmoet tijdens de ‘Final Challenge’, het grote finale-evenement van de 'STEAM Cup Challenge' die jaarlijks wordt georganiseerd door Slim.nl en IT-Randsteden. Dit jaar was het thema het ‘huis van de toekomst’. Van de zeventig schoolinzendingen gaven de tien finalisten een pitch mét prototype voor een deskundige jury.

Superleuk om dit evenement te mogen bijwonen. Met behulp van de Micro:bit creëerden de teams verschillende ideeën, waarmee zij kans maakten op één van de vier prijzen. Elk team had vijf minuten de tijd om het idee te pitchen door middel van een presentatie in Microsoft Sway.

Wil je meer lezen over de ontwerpen en de winnaars? Kijk dan op https://www.steamcupchallenge.nl/


IT Randsteden heeft al heel veel trainingen op scholen en aan docenten op zijn naam staan. Het voornaamste doel: leraren motiveren en activeren om technologie binnen de klas te gebruiken.

Zij verzorgen een cursus van een dag: alles in een. Gebruik, techniek, toepasbaarheid in de klas, etc. Binnen het klaslokaal is al veel technologie beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan Office365, Digiborden, laptops en tablets. Daarnaast veranderd er veel op het gebied van digitale vaardigheden. Vaardigheden zoals programmeren, 3D printen en 'Internet of things' nemen een vogelvlucht en zijn bijna onmisbaar binnen het onderwijs. Vaak geven zij de cursus in samenwerking met een MIEexpert, want dan is er iemand vanuit de (onderwijs)praktijk bij. Ieder type onderwijs is weer anders: in het MBO werkt het weer anders als in het basispnderwijs. Een mooie samenwerking lijkt me! Wil je hier meer over weten? Kijk dan op https://www.it-randsteden.nl/onderwijs/


Eigenlijk is een dag te kort, maar er speelt nog een andere factor mee: tijd. Veel leraren krijgen moeilijk verlof voor dit soort cursussen en dan zijn meerdere dagen al helemaal een probleem. Ergens verbaasd me dat enigszins: leraren krijgen per jaar 83 uur om zich te professionaliseren. Maar het moet wel binnen jouw 'persoonlijke ontwikkeling' passen. Iedere leraar maakt een soort van plan voor het schooljaar (of voor de komende 2 schooljaren) waarin je werkt aan bepaalde doelen. Wanneer jij dan b.v. taalcooördinator bent is het niet direct logisch om een cursus over de Micro:bit te gaan volgen. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar andere mogelijkheden: er zijn nu steeds meer bedrijven die een training sponsoren voor de leraar. Een mooi initiatief, maar ergens ook wel jammer dat dit op deze manier 'moet'. Natuurlijk moeten er 'specialisten' en 'kartrekkers' zijn binnen de school, maar eigenlijk zou iedereen ten minste moeten kennismaken met nieuwe technologie een overzicht van de mogelijkheden en de toepasbaarheid op school. Dit kan wel worden gerealiseerd wanneer er een studiedag wordt georganiseerd voor het hele docententeam. Op dit moment zitten nog heel veel docenten op een '0-punt', omdat ze het gewoonweg niet aangeboden krijgen en zich niet hebben gespecialiseerd in die richting.


Er is een (gatis) initiatief dat heet FutureNL https://www.futurenl.org/ Stichting FutureNL wil iedere leerling in het Nederlandse onderwijs laten kennis maken met technologie. Hiervoor ontwikkelt de stichting leerlijnen en lesmaterialen en worden gratis CodeUren aangeboden. Stichting FutureNL werkt samen met scholen, overheden, universiteiten en bedrijfsleven om de doelstelling te bereiken. Zij zien een kloof tussen de digitale ontwikkeling van Nederlandse leerlingen en de (toekomstige) vraag vanuit de maatschappij naar passende digitale vaardigheden. Als kenniseconomie is het van cruciaal belang dat Nederlandse leerlingen digital skills ontwikkelen om de (toekomstige) wereld te kunnen begrijpen en maken.


Richard vertelde ons over een project in Friesland van de Bibliotheek, de gemeente en Kabelnoord. Alle kinderen uit Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland die tien worden, ontvangen in de maand dat ze jarig zijn een uitnodiging van de burgemeester. Op vertoon van de uitnodiging krijgen ze toegang tot het verjaardagsfeestje in de Bibliotheek. Daar is taart, er hangen slingers en ballonnen én het cadeau staat er op ze te wachten: een Micro:bit. Als de taart op is en het cadeau uitgepakt, gaan de kinderen aan de slag met hun mini-computer. Ze kunnen er thuis of in de bibliotheek verder mee spelen. Elke maand organiseert de Bibliotheek namelijk een Micro:bit Meet-up. Dan worden er wedstrijdjes gedaan, kunnen kinderen extra onderdelen winnen of gaan ze groepsgewijs aan de slag. Hopelijk komen er meer van dit soort initiatieven. Bij ons in de gemeente Enschede worden er wel regelmatig Coderdojo's georganiseerd waar ik zelf met mijn zoons ook regelmatig geweest ben.

We mochten zelf ook even spelen met de Micro:bit. In het verleden heb ik eens een cursus 'Arduino' gedaan samen met Philippe. Dat was een stuk moeilijker kan ik je vertellen! De Micro:bit is een minicomputer met enkele knopjes als bediening. Het computertje is te programmeren op een zeer gebruiksvriendelijke manier, aan de hand van ‘Blocks Editor’ (soortgelijk als in 'Scratch').

In vogelvlucht hebben we een aantal dingen geprogrammeerd: Je naam voorbij laten komen op het lichtscherm, maar dat kan je b.v. ook gebruiken om een bericht te verzenden aan de ontvanger dat je een cola wil bestellen. Ik kan me voorstellen dat wanneer je hier langer mee bezig bent en er (duurzame) doelen aan koppelt er hele mooie dingen uit kunnen komen. Dat heb ik wel gezien bij de 'Steam Cup Challenge'


In vogelvlucht hebben we een aantal dingen geprogrammeerd: Je naam voorbij laten komen op het lichtscherm, maar dat kan je b.v. ook gebruiken om een bericht te verzenden aan de ontvanger dat je b.v. een cola wil bestellen. Ik kan me voorstellen dat wanneer je hier langer mee bezig bent en er (duurzame) doelen aan koppelt er hele mooie dingen uit kunnen komen. Dat heb ik wel gezien bij de 'Steam Cup Challenge'.


Ik vond het een hele leuke en leerzame middag! Eigenlijk was het te kort, want ik had best nog meer willen zien van MinecraftEDU en de lessen die jullie daarin verzorgen. De prachtige handleiding hebben we al wel even in mogen kijken.


Bedankt Cees Jan en Richard voor jullie gastvrijheid en wie weet tot in de toekomst! Binnenkort ga ik me mezelf nomineren als MIE expert en dan lijkt het me leuk om een keer met jullie mee te gaan naar een training op een school voor speciaal basisonderwijs!






24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page