top of page

"Empower every student and every educator to achieve more."

  • Katja van Well
  • 2 mrt 2019
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 4 mrt 2019


Wat een week! Hij is echt voorbij gevlogen... Veel te veel meegemaakt om in één blog kwijt te kunnen. Ik heb Microsoft een stuk beter leren kennen, de werkwijze en cultuur. Maar laat ik nu focussen op het onderdeel uitmaken van Team Educatie NL. Tijdens een teamoverleg heb ik nu (bijna) iedereen ontmoet. Ieder is verantwoordelijk voor een ander onderdeel: b.v. marketing, contact met scholen, onderwijsadviseur, etc. Zij hebben tezamen de missie het onderwijs een (digitale) transformatie te laten ondergaan.


We hebben het gehad over de visie van Microsoft hoe we dit mogelijk kunnen maken. Zij geloven dat leerlingen geen 21e eeuwse vaardigheden kunnen opdoen door alleen het gebruik van technologie. Technologie versnelt dit proces wel, maar het maakt veranderingen zelf niet mogelijk. Zij geloven in de kracht van de docenten en de impact die voortkomt uit samenwerking en het herkennen van hun prestaties.We leiden kinderen op voor beroepen die nu nog niet bestaan. Veel beroepen zullen verdwijnen of anders worden ingevuld. Geven we ze nog wel de juiste dingen mee om hierop te kunnen anticiperen? De tijd waarin je een beroep leerde voor het leven en 40 jaar bij een baas bleef werken is voorbij. Kennis is niet meer het belangrijkste, maar wat je ermee doet. De digitalisering gaat snel, veel sneller dan alle andere ontwikkelingen hiervoor.

Leerkrachten moeten worden meegenomen in deze verandering. Je kunt als leerkracht jezelf scholen door het Microsoft Innovative Educator (MIE) program te volgen, waar ik zelf ook mee bezig ben. Het MIE programma is een exclusief programma dat docenten met een bepaalde visie op technologie erkent over de hele wereld. De MIE experts helpen Microsoft om innovatie in onderwijs te leiden. Daarnaast leveren ze waardevolle input voor Microsoft voor de ontwikkeling van nieuwe producten en tools in het onderwijs door het uitwisselen van hun ervaringen met het oog op innovatie. (https://education.microsoft.com/microsoft-innovative-educator-programs/mie-expert​ )

Maar dit lukt je natuurlijk niet alleen. Het start met een gezamenlijke visie op school of bestuursniveau. We hebben mooie voorbeelden gezien waarin ook het gebouw helemaal een metamorfose heeft ondergaan. De hele dag op je stoel zitten in hetzelfde klaslokaal bevordert de leeractiviteit niet perse. Veel ruimtes in een school blijven onbenut. Zonde eigenlijk, want leren kan in principe overal! Het gebouw van Microsoft is daar een goed voorbeeld van waarover ik later nog zal gaan bloggen.

De komende tijd gaan we zgn. 'showcase scholen' bezoeken. Showcase scholen zijn scholen die voorop lopen om echt inclusief en op een vernieuwende manier les te geven zodat leerlingen/studenten juist levenslang willen leren. Zij worden ondersteund door het Educatie Team NL.

We zijn wat dieper ingedoken in Office 365, Minecraft, Hololens, Data, VR/MR, AI en Cloud. Daarna moesten we een keuze maken voor onze specialisatie. In eerste instantie wilde ik gaan kiezen voor Office 365, maar dat is het niet geworden! Ik denk dat ik het zelf al wel aardig snap en het ook wel kan uitleggen aan een schoolteam. Bovendien ga ik de komende maanden zelf heel veel werken in Teams en office 365. Daar zit dan niet echt uitdaging in voor mezelf. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Artificial Intelligence en Data. Daar weet ik nog niet veel van, dus daar zitten veel kansen.

Ik heb een mentor toegewezen gekregen van buiten het Educatie Team: Rene van Haaster. Hij werkt al meer dan 14 jaar voor Microsoft en is onderdeel van het Leadership Team dat verantwoordelijk is voor Enterprise Solutions. We zijn aan elkaar gekoppeld omdat hij veel verstand heeft van moderne werkplekken, zakelijke toepassingen, gegevens en kunstmatige intelligentie, Azure Apps & Infrastructure. Hij gaat in de zomer 5 weken lesgeven in Jamaica, zijn favoriete land, maar heeft nog nooit voor de klas gestaan. Allebei een sprong in het diepe dus eigenlijk! ;)

Comentarios


bottom of page