top of page
  • Katja van Well

'Vechtdal college'

We zijn op scholenbezoek geweest in Hardenberg bij het Vechtdal college. Het is een christelijke school voor vmbo-basis tot aan vwo met zo'n 2000 leerlingen en 225 personeelsleden. Zij zijn (nog) geen Showcase School, maar ze zijn wel in gesprek met Microsoft om dit komend schooljaar te gaan worden.


We werden welkom geheten door Ewout Warringa en Erik Post, beiden MIE experts (Microsoft Innovative Educator expert). Zij zijn een van de kartrekkers op school die zorgen voor digitale transformatie in de lessen en het curriculum. Door het combineren van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) ontstaan er nieuwe didactische mogelijkheden bij het aanleren van kennis en (beroeps)vaardigheden. Ze lopen ver vooruit op het gebied van het gebruik van de HoloLens in de lessen en hebben hier in 2018 een prijs mee gewonnen.


Ewout ontdekte dat je met een 3D tekening en Augmented Reality de leerlingen kunt laten zien hoe een werkstuk er in het echt uit komt te zien. Ze kunnen er dan 'echt' doorheen wandelen en het bouwwerk vanuit elke hoek bekijken. Hierdoor is het niet meer nodig om het omzetten van 2D naar 3D aan te leren.

Ik heb hem zelf ook uitgeprobeerd. Mocht je je afvragen wat ik aan het doen ben: Ik maak poppetjes kapot die over de tafel lopen d.m.v. vingerbewegingen. De poppetjes reageren op voorwerpen die in de echte omgeving staan, dus soms moet je even een voorwerp verplaatsen zodat ze er langs kunnen. Ik vond de bril wel zwaar en ik had natuurlijk mijn eigen bril ook op. Vandaar dat ik de HoloLens toch even ondersteun met mijn hand. In de nieuwste HoloLens hebben ze gewicht wat beter verdeeld heb ik me laten vertellen.

Je kunt natuurlijk veel meer dan alleen spelletjes spelen met de HoloLens, zie onderstaand filmpje:

Het vak techniek vak volgen de leerlingen 6 weken lang. De leerlingen werken in een OneNote waarin alle opdrachten en informatie verzameld is.

Blok 1 bestaat uit basisvaardigheden Office365

Blok 2 bestaat uit mediawijsheid, social media en mixed reality.

Blok 3 is een keuzevak. Ze kunnen kiezen uit o.a. 3D printen, Minecraft of Robotica.

De leerlingen schrijven zich in via Magister. Lars gaf aan dat het vak gaande weg 'groeit'.

Ze verzinnen steeds nieuwe opdrachten erbij.


Bij Ewout en Erik hebben we een les gezien waarbij de leerlingen de opdracht verwerkten in Minecraft for Education. Ze beginnen met het ontwerpen van hun eigen droomschool en daarna volgt de opdracht om een duurzame wereld te gaan ontwerpen. Hiervoor gaan ze eerst op een bezoek bij Moderna, één van de meest duurzame wasserijen in Europa om inspiratie op te doen. Dit was de tweede les, dus er was nog niet veel te zien in de virtuele wereld van Minecraft. In de eerste les hebben ze uitleg gekregen en nu gingen ze regels maken, want net als in het echte leven heb je gedragsregels nodig binnen een virtuele wereld.

De kinderen kwamen met afspraken als:

'geen dingen slopen',

'wat van jou is is van jou',

'geen dieren doden'

'vegetarisch eten'.

Deze regels werden door de docent vastgelegd op het bord en in de OneNote.

Je niet houden aan regels=eruit! Dan is dat meteen duidelijk.

Naast het techniek lokaal was een ruimte die helemaal vol stond met 3D printers, een lasercutter, VR brillen en ander moois. De lasercutter was nieuw en nog niet in gebruik. Ik sprak daar een docent die een spel aan het uitprinten was (Logeo, een braingame om leerstrategieën aan te leren). Ze was zeer te spreken over de manier waarop Ewout de vernieuwing binnen de school probeerde te stimuleren. Hij dringt het niet op, maar probeert wel de interesse te wekken door regelmatig wat te laten zien en vertellen. Ze treft regelmatig leerlingen en andere docenten in deze ruimte en dan ze wisselen informatie uit. Zo worden docenten nieuwsgierig gemaakt en horen van anderen enthousiaste verhalen. Dit is mede mogelijk gemaakt doordat de directie volledig achter dit concept staat en bereid is gevonden om hier volop in te investeren.


Het tweede lesuur waren we bij MIE expert Lars Knol in de les. Lars had ik al ontmoet op het hoofdkantoor in maart toen we Nederlandse instructiefilmpjes gingen maken voor op de Microsoft Education Community. Hij geeft het vak Robotica. De leerlingen waren bezig met de Microbit en de Mbot. Ze werken in 2- of 3-tallen en leren eerst de basics kennen. Daarna moeten ze 2 routes maken, een eenvoudige en een wat complexere. Ze maken hier een filmpje van en sturen dit in via Flipgrid.

Ze kunnen er ook hele andere dingen mee doen, zoals muziek maken en 'steen-papier-schaar'. Een leerling kwam trots laten horen dat hij 'Twinkel, twinkel, kleine ster' had geprogrammeerd. Schattig toch! :)


Ik denk dat je gewoon klein moet beginnen, hou het simpel. Net als bij de les in Minecraft: ga gewoon te werk zoals je normaal ook zou doen. Leg de opdracht uit, spreek je (gedrags)verwachtingen uit en dan pas ga je aan het werk. Door de leerlingen gebruik te laten maken van Flipgrid verantwoorden ze wat ze in dit blokuur gedaan hebben. De docent kan via Cloudwise zien wat een leerling op zijn/haar device aan het doen is.


Wat me opviel in beide lessen was dat de docenten alle tijd hadden om rond te lopen en ook b.v. even met ons te praten. De leerlingen waren zelfontdekkend bezig, maar wel gericht op de opdracht. Dit heeft een grote (positieve) invloed op de werkdruk lijkt me. Ik kan me voorstellen dat zowel leerlingen als docenten hierdoor geprikkeld worden om op zoek te gaan naar meer mogelijkheden om op deze manier te leren.


Al met al was het een kort bezoek, maar wel indrukwekkend. Het Vechtdal is zeer innoverend bezig. Goed om te zien dat er zoveel expertise is onder de MIE experts.


Ewout, Erik en Lars, bedankt voor dit inkijkje in jullie prachtige school en innovatieve lessen!



88 weergaven0 opmerkingen
bottom of page