top of page
  • Katja van Well

Nederlandse instructiefilmpjes op de Microsoft Education site

Afgelopen donderdag kwamen de MIE experts (Microsoft Innovative Educator) naar het hoofdkantoor. Een groep van ongeveer 15 mensen die allemaal het MIE trainingsprogramma tot expert hebben doorlopen en een aantal zijn ook trainer. Ze komen gemiddeld 2 keer per jaar naar het hoofdkantoor en houden tussendoor contact via Teams en de Microsoft for Education community. Ieder heeft zijn eigen expertise en onderwijstak waar hij/zij vandaan komt. Een daarvan 'kende' ik al: Ashwin Brouwer. Wanneer ik zelf op zoek was naar tips over een bepaalde tool of programma kwam ik vaak uit op zijn website www.socialmediainhetmbo.nl


Op education.microsoft.com kan je verschillende cursussen doen om je digitale vaardigheden te vergroten. Wanneer je je aanmeldt verdien je direct je eerste badge als lid van de Education Community. Vanaf daar kan je verschillende leerpaden kiezen of gewoon gericht op een tool waar je vaardiger in wil worden. Je vindt daar ook 'quick tips' over hoe je met bepaalde tools kan starten. Veel (bijna alles) is in het Engels. Maartje Couck wil graag meeer Nederlandse content toevoegen aan de site en dus zijn wij hiermee aan de slag gegaan.

In eerste instantie wilden we ons op 'learning tools' gaan richten, maar gaandeweg vertelde Lars over Flipgrid. Flipgrid is in juni 2018 overgenomen door Microsoft en is dus binnen Office365 gratis te gebruiken. Het is een video (discussie) platform waar leerlingen een video kunnen plaatsen van maximaal 5 minuten. Dat kunnen ze doen met hun eigen telefoon wanneer ze de app hebben geinstalleerd of op een ander (eigen) device. Je kunt een open of gesloten groep (Grid) aanmaken waar je aan leerlingen een vraag stelt. In een open Grid kunnen de leerlingen elkaars filmpjes ook zien, binnen een gesloten Grid niet. De video's zijn gemakkelijk na te bewerken wanneer je hem wil inkorten of overnieuw wil doen. Voor de liefhebben zijn er ook nog stickers! :)


Je kunt Flipgrid gebruiken om een vraag te stellen aan je leerlingen: wat is het onderwerp voor je werkstuk en waarom, de voortgang ervan, etc. Je kunt leerlingen hun spraakvaardigheid laten oefenen door ze b.v. een stukje Engelse tekst in te laten spreken. Het heeft als voordeel dat kinderen die dit soort dingen heel erg spannend vinden om te doen ten overstaan van de klas of de leerkracht dit nu voor een scherm kunnen doen en zelfs in de vertrouwde omgeving van thuis. Het kan dus ook buiten schooltijd gedaan worden. Dit is ook een kans om voor leerlingen die je normaal niet zo vaak hoort in de groep een stem te geven. Maar het is breder: je kunt op Flipgrid met Gridpalls een klas in een ander land zoeken die informatie uit wil wisselen. Je kunt dan leuke dingen met elkaar gaan doen. Wat te denken van eetgewoontes met elkaar uitwisselen of andere dingen. Ben je op zoek naar goede ideeën, dan staat er op de site de discovery library waarop duizenden ideën te vinden zijn.


Voor bij ons op school zie ik direct leuke toepassingen: wanneer kinderen een antwoord weten op een projectvraag kunnen ze die insturen. Engelse woorden en zinnen oefenen. Of als afsluiting van een samenwerkingsopdracht laten verwoorden wat ze er zelf van hebben geleerd. Wat een leuke tool en ook nog eens makkelijk in gebruik!


Samen met Anouk, Farhana, Afke en Lars zijn we de hele dag bezig geweest met het opnemen van de filmpjes en screencasts. Het monteren duurde echter wat langer doordat alle 'bloopers' er weer uit moesten worden gefilterd. Binnenkort zijn ze online te vinden!

Het was een lange, maar leerzame dag. Veel geleerd over Flipgrid, mijn netwerk en ook nog eens lol gehad met elkaar.

Leuk om alle experts ontmoet te hebben en trots dat ik daar onderdeel van mag gaan uitmaken. Extra motivatie om mijn MIE expert badge te gaan halen!


 

Ben je benieuwd naar de filmpjes van de andere MIE experts?


Starten met Sway in 2 minuten:

https://education.microsoft.com/courses-and-resources/quick-tip-videos/starten-met-sway-in-2-minuten

Starten met OneDrive in 2 minuten:

https://education.microsoft.com/courses-and-resources/quick-tip-videos/starten-met-onedrive-in-2-minuten

Starten met Stream in 2 minuten:

https://education.microsoft.com/courses-and-resources/quick-tip-videos/starten-met-stream-in-2-minuten

Starten met Forms in 2 minuten:

https://education.microsoft.com/courses-and-resources/quick-tip-videos/starten-met-forms-in-2-minuten

De OneDrive prullenbak gebruiken:

https://education.microsoft.com/courses-and-resources/quick-tip-videos/de-onedrive-prullenbak-gebruiken


99 weergaven0 opmerkingen
bottom of page