top of page
  • Katja van Well

‘Learning tools’

Naar schatting heeft 1 op de 5 studenten dyslexie, maar waarschijnlijk is dat aantal nog hoger. Dyslexie is een stoornis waarbij je moeite hebt met lezen en/of spellen. Een kind kan dyslexie hebben wanneer extra hulp op het gebied van lezen en/of spellen én hard oefenen niet tot betere resultaten leidt. Het kan schoolprestaties ernstig belemmeren, waardoor kinderen met lees- en/of spellingproblemen vaak onder hun niveau presteren. In het s.b.o. heb ik veel kinderen zien worstelen en aan zichzelf zien twijfelen. doordat ze ver achter liepen in vergelijking met het leesniveau van leeftijdsgenootjes. In sommige gevallen kan dit leiden tot problematisch gedrag bij het kind zelf, omdat het zich dom voelt en daardoor gaat afreageren op anderen. Uiteindelijk kan het er voor zorgen dat dyslectische kinderen helemaal niet meer met plezier naar school gaan.


In de bovenbouw wordt dyslexie vaak pas officieel vastgesteld, ook i.v.m. het doorstromen naar het Voortgezet Onderwijs waar ze dan extra tijd krijgen bij het maken van toetsen. Eenmaal gediagnosticeerd met dyslexie komen ze in aanmerking voor dyslexietraining, wat inhoudt dat ze naast de wekelijkse behandeling iedere dag minstens een half uur moeten trainen naast het gewone school- en huiswerk. In de klas kan je hulpmiddelen inzetten zoals een laptop. Vaak gaat typen makkelijker dan schrijven en dan kunnen ze ook gebruik maken van de spellingscontrole. Om teksten voor te laten lezen kan je b.v. Sprint+ inzetten. Daar heb ik in het verleden veel mee gewerkt in de klas. Dat programma moet je echt wel even leren kennen voordat je er prettig mee kan werken. Je kunt PDF documenten omzetten naar Word en vervolgens laten voorlezen.


Dyslectische geesten verwerken informatie op een andere, creatieve manier. Natuurlijk nieuwsgierig, zeer creatief met het vermogen om onconventioneel verbanden te leggen en lateraal te denken. Maar deze andere manier van denken resulteert vaak in uitdagingen met traditioneel leren en verwerken; met geletterdheid, feiten onthouden en gedachten ordenen. Maar de wereld is veranderd. De 4e industriële revolutie met geavanceerde technologie en verbeterde connectiviteit heeft nieuwe industrieën, nieuwe bedrijfsmodellen, nieuwe banen en geheel nieuwe vaardigheden gecreëerd. We hebben nu creatieve denkers nodig, we hebben dyslectisch denken nodig!


Dat is de reden waarom Microsoft de belofte 'Made by Dyslexia' heeft ondertekend: om de 700 miljoen mensen met dyslexie overal ter wereld toegang te geven tot technologie die hen in staat stelt te excelleren in hun academische reis en in het leven. De belofte roept partners op om mensen met dyslexie te helpen een ​​betere toekomst op te bouwen. Samen met 'Made by Dyslexia' willen ze dyslexie-ondersteuning toegankelijk maken voor elk dyslectisch kind zodat het wordt begrepen en de juiste ondersteuning krijgt om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.


Een van de ondersteunende leermiddelen die Microsoft heeft ontwikkeld is 'de insluitende lezer'. De insluitende lezer is een voorleesfunctie die zit in o.a. Word, OneNote, Outlook, Edge en Flipgrid. Geen fratsen meer met andere programma, gewoon aan te klikken in de werkbalk! Het is niet zomaar een voorleesfunctie, je kunt er nog veel meer mee. Hoe handig en makkelijk het werkt in Word vertel ik in onderstaand filmpje.


Deze functie kan je ook inzetten wanneer je je eigen tekst wil controleren. Vaak zie je een fout na een paar keer doorlezen niet meer, maar kan je hem wel horen. Ik heb de voorleesfunctie zelf ook ingezet toen ik voor Microsoft trainingen moest doorlopen met grote stukken tekst. Je kan de spreeksnelheid op hoog instellen en dan ben je er zo doorheen. Fijn wanneer je je ogen wat rust wil geven, maar toch nog even door 'moet'.


Maar stel nou dat je een leesblad niet digitaal hebt. Je hoeft niet meer eerst in te scannen. Je maakt er simpelweg een foto van met Office Lens en je kunt het direct laten voorlezen met 'de insluitende lezer'. Het mooie is dat je het kan opslaan als (bewerkbaar) Word document, Powerpointpresentatie of PDF. Buiten dat kan je het document opslaan, zelfs in je OneNote of Onedrive omgeving. Eigenlijk heb je nu je eigen scanner op zak die zelf het document verbeterd en rechttrekt wanneer de foto niet zo geweldig gelukt is. Ook handig wanneer je als leerkracht ergens bent en nuttige informatie tegenkomt dat past bij een project. Je maakt een foto en slaat het op en vervolgens kan je het delen met je collega's of kinderen in de groep.

Hoe makkelijk zou het zijn wanneer je praat tegen je computer en hij alles typt wat je zegt? Ook die functionaliteit zit in het Office 365 pakket. De dicteerfunctie is helaas nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar die komt binnenkort!


Flipgrid vind ik zelf ook een mooi voorbeeld van een tool die kan inzetten bij kinderen die liever niet willen of kunnen typen. Op die manier kan ieder kind een bijdrage leveren en zich volwaardig voelen in de groep. En daar gaat het tenslotte om: dat iedereen zich geaccepteerd voelt en niet geremd door beperkingen.


Gek eigenlijk dat deze functionaliteit bij heel veel leerkrachten nog niet bekend is. Voordat ik bij Microsoft kwam wist ik het ook niet. Wanneer ik op scholen kom voor een inspiratiesessie laat ik docenten altijd kennismaken met deze handige functionaliteit. Hier kan je morgen gelijk mee aan de slag! :)



75 weergaven0 opmerkingen
bottom of page