'Inspiratiesessie onderwijskundig ICT-ers Consent'
- Katja van Well
- 22 jun 2019
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 nov 2020
Afgelopen woensdag was ik op het bestuurskantoor van Consent om tijdens de vergadering met de OWK ICT-ers te vertellen over mijn tijd als 'Microsoft Business Guest' en wat ik kan betekenen voor Consent. Een aantal kende ik van de opleiding 'Onderwijskundig ICT-er die ik via de Consent Academie had gevolgd. De opkomst was helaas niet zo groot: er was wat verwarring over de datum en het is natuurlijk einde schooljaar met alles wat erbij komt kijken: schoolkamp, (voorlopige) vervolgadviezen, rapporten, evaluaties, etc. Ik hoop verandering te brengen in de motivatie van de OWK ICT-ers door ervoor te zorgen dat er echt iets te halen valt in de komende vergaderingen en dan bedoel ik niet een berg werk erbij! :)

Ik wilde een Team aanmaken voor de OWK ICT-ers, maar dat bleek er al te zijn sinds 2017. Het bestaande Team ben ik gaan inrichten met kanalen over verschillende onderwerpen. In de meeste kanalen heb ik informatie gedeeld over het onderwerp van het kanaal en voorzien van een instructiefilmpje of een website waarop meer info te vinden is.

De bedoeling is dat we deze kanalen gaan gebruiken om kennis te delen en vragen van elkaar te beantwoorden. Eigenlijk net als in het Team van de MIEExperts. Alle communicatie en bestanden over een bepaald onderwerp vindt je terug in dat kanaal wanneer je het nodig hebt. De eerste aanzet heb ik gegeven, vanaf hier kan het alleen maar gaan groeien!
Ik heb het gehad over de Microsoft Educator Community en mogelijkheid om je -net als ik- te nomineren als MIEExpert. Hopelijk is er een OWK ICT-er tussen die dit ook leuk lijkt, dan heb ik een collega om samen mee naar Microsoft te gaan. De āKick offā voor aankomend schooljaar is gepland in september bij de KSE in Etten-Leur. Daar heb ik nu al zin in! In augustus krijg ik te horen of ik MIEExpert ben in schooljaar 2019-2020. De afgelopen maanden heb ik mogen ervaren hoe je je voordeel kan halen uit het netwerken binnen dit team.
De eerste punten hebben de OWK ICT-ers al verdiend doordat ze informatie hebben gekregen over Teams. De basics: hoe communiceer je, wat is een kanaal, hoe maak je een kanaal aan, hoe voeg je tabbladen toe, hoe kan je verstuurde berichten aanpassen, wat kan je met de PLC NoteBook die in het kanaal hangt, uitleg over '(bewerkings)rechten', wat is OneDrive, wat is Sharepoint. De meesten hebben er geen/weinig ervaring mee, want er was in het bestaande Team bijna geen communicatie geweest. Van doen leer je toch het meeste, dus ik hoop dat we regelmatig contact gaan hebben met elkaar op Teams.
De 'insluitende lezer' heb ik ook in dit gezelschap laten zien. Ik blijf me erover verbazen dat niemand het kent, want het is zo'n geweldig leerondersteunend middel!

We hebben een Quizlet gedaan met begrippen uit Office365 zoals "OneDrive, OneNote, de insluitende lezer, ontwerpideeƫn in Powerpoint, etc' Zo leuk om te zien hoe iedereen dan ineens samen met elkaar aan het overleggen is over welk antwoord goed zou kunnen zijn. Quizlet kan je als tabje in b.v. een lesteam hangen zodat je leerlingen ook thuis kunnen oefenen. Je kunt standaard begrippenlijsten downloaden van de meeste lesmethodes.
Waarschijnlijk zit er al veel heel kennis bij de OWK ICT-ers, maar ook bij de leerkrachten en ondersteunend personeel bij Consent. Maar wanneer deze goede ideeƫn in een mapje (op de server) staan bij die school hebben we er weinig plezier van. Ik zou willen dat we veel meer delen en communiceren Consent breed. Maar zoals altijd bij 'grote ideeƫn' is het goed om klein te beginnen: eerst maar eens starten bij de OWK-ICT-ers. Ik heb een Flipgrid aangemaakt waar ze een kort filmpje kunnen insturen over waar zij expert in zijn, maar het kan ook een wens zijn wat je op school graag zou willen bereiken. Op deze manier hoop ik met de respons meer beeld te krijgen van wat er allemaal te halen valt in deze groep en waar we kunnen samenwerken aan gezamenlijke doelen.

Na mijn gedeelte op de vergadering bracht een collega een soortgelijk idee in: elkaar informeren 'van onder op'. Niet meer (dure) bureau's invliegen of wachten op een initiatief 'van boven', maar elkaar gaan scholen. Wat een toeval en TOPidee! We hebben gelijk een datum ingepland om met elkaar samen deze ideeƫn meer vorm te geven.
Samen met de informatiemanager was ik al begonnen met een professionaliseringsplan, maar dit had ook te maken met de basisvaardigheden die docenten moeten kennen wanneer ze gaan werken in Teams met collega's en leerlingen. Dit heeft te maken met de geplande overgang naar Office365 in fases aankomend schooljaar . Een logische vervolgstap zou zijn om workshops te gaan organiseren over (werken in Teams met) leuke tooltjes of lessen met robots, VR brillen, etc. Daar moet natuurlijk wel ruimte voor zijn: veel OWK ICT-ers worden in de uren die ze ervoor krijgen incidenteel voor de groep gezet wanneer er een collega uitvalt en er is geen vervanging te krijgen. Wel begrijpelijk dat men de groepen bemand wil zien, maar het kan niet zo zijn dat we niet verder komen in de digitale innovatie door het lerarentekort. Dat tekort is niet zomaar weggewerkt, dus tot die tijd kan er gemakkelijk een generatie van school gaan die een kennisachterstand heeft op digitaal gebied. Terwijl er misschien juist wel hele bruikbare digitaal innovatieve oplossingen kunnen worden ontwikkeld die kunnen helpen bij het lerarentekort:
Ik heb klassen van wel 60 leerlingen aan het werk gezien in 'Minecraft Education Edition'. Wanneer je gedurende een langere periode een project draait waar leerlingen gemotiveerd voor zijn is het denk ik makkelijker om van leerlingen te eisen dat ze zelfstandig aan het werk gaan een deel van de dag. Ze ontvangen online feedback van een andere docent die ook betrokken is bij deze opdracht.
Een deel van de leerlingen kan zelfstandig aan de slag door verder te gaan met de opdrachten die ze in hun OneNote hebben ook al is de vaste leerkracht er niet. Ze kunnen kunnen door instructiefilmpjes te kijken op weg worden geholpen en via Teams hulp vragen aan een docent die ook in dat Team zit. Dus stel je voor dat de paralel collega ook lid is van dat Team, die kan indien nodig een leerling verder kunnen helpen door de vraag te beantwoorden.
Dit is natuurlijk geen oplossing voor een klas die langere tijd zonder leerkracht zit, maar voor kortdurende uitval zou dit goed kunnen denk ik. De leerlingen blijven feedback ontvangen op hun gemaakte werk, want dat is belangrijk. Er moet wel iemand een oogje in het zeil houden natuurlijk, daar ontkom je niet aan.
Ik zou graag verkennen wat de rol van digitale transformatie kan zijn in relatie tot het leraren tekort. Natuurlijk blijft de leraar zelf onmisbaar, maar digitale middelen kunnen zowel de leerling als de leraar ondersteunen daar ben ik van overtuigt!
Comments