'Diversity & inclusion'
- Katja van Well
- 19 mrt 2019
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 jun 2019
Het is alweer 2 weken gelden dat ik bij de 'All Hands - executive visit of Vahé Torossian - Company meeting' was op het hoofdkantoor van Microsoft. Het was voor mij een hele verrassende meeting die me positief is bijgebleven.
Het begon met het team en business update gedeelte waarbij alle 'new hires' welkom werden geheten en er applaus kwam voor alle mensen die 5-10-15-20 jaar in dienst warenbij Microsoft. 2 mensen gingen met pensioen en werden in het zonnetje gezet. Vahé Torossian, Corporate Vice President, Microsoft Corporation & President Microsoft Western Europe was te gast en deed een motiverend praatje over werken bij Microsoft binnen de rituelen en bedrijfscultuur. Daarna ging het over 'diversity & inclusion'. Rawan Shalhoub (HR director) startte door dit filmpje te laten zien. Een beeld zegt toch altijd meer dan 1000 woorden vind ik.
In de zomer van 2018 heeft Satya Nadella aangekondigd dat 'diversity & inclusion de hoofdprioriteit is voor iedereen binnen Microsoft. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Diversiteit, een mix van verschillende soorten mensen, qua huidskleur, sekse, leeftijd, seksuele geaardheid, achtergrond, geloof, handicap, etc In de zaal zat inderdaad al een mooie mix hiervan, niet meer alleen de blanke mannelijke 40 plusser die voorheen toch voornamelijk te zien was bij Microsoft. Ze zijn enorm gegroeid in de laatste 15 jaar, niet alleen in aantal dus.
Tijdens de 'new hire day' viel het me al op dat er zoveel verschillende nationaliteiten bij elkaar zaten. Ik mocht toen kennismaken met Nandini uit India, die voor 5 jaar in Nederland komt wonen met haar man. Wat een avontuur moet dat voor haar zijn: in een nieuwe land, met andere cultuur en gewoontes gaan wonen en werken. Je moet dan wel echt open staan voor verandering en willen leren. Als ik er zo over nadenk is de dagelijkse omgeving waar ik werk niet zo divers qua collega's. Het zijn toch voornamelijk blanke mensen tussen de 24-63 jaar, met maar weinig diversiteit in nationaliteit en sekse (voornamelijk vrouwen) waar ik mee werk. Er wordt al jaren geroepen dat er meer mannen in het onderwijs moeten werken, maar diversiteit en inclusie heb ik nog niet eerder gehoord in onderwijsland. Diversiteit en inclusie worden in adem genoemd, want het gaat dus om meer dan de mix van mensen. Inclusie is mensen werkelijk betrekken, insluiten, opnemen in de groep. Dit soort doelen heb je natuurlijk wel voor de groep kinderen waar je aan lesgeeft, maar kunnen kinderen zich eigenlijk wel herkennen in jou? Zonder relatie geen prestatie is een van mijn motto's voor de klas, maar dat geldt denk ik voor iedereen op de werkvloer. Ongemerkt neem je veel dingen voor vanzelfsprekend aan. In het speciaal basisonderwijs denk ik dat we ons iets meer van bewust zijn van onderlinge verschillen en ongelijkheden door de doelgroep waar we mee werken. We kijken verder dan het gedrag en het resultaat. Wie is dit kind en waarom reageert hij/zij zo? Maar zijn we wel echt nieuwsgierig naar wie onze collega's zijn? Hoe zijn zij opgegroeid en gevormd?

Microsoft wil een omgeving creëren waarbinnen mensen het beste uit zichzelf kunnen halen en dus uitstekend werk afleveren. Een omgeving waarbinnen je jezelf mag zijn en waarbinnen iedereen geaccepteerd wordt. Wauw, dat is toch geweldig! Dat zou binnen een gemiddelde familie ook een mooi streven zijn denk ik. Maar dat je werkgever dit uitspreekt, helemaal tot boven in de top, fantastisch!
Maar ja, dan de praktijk. Want het is voor iedereen moeilijk om dit in de praktijk toe te passen. Ongemerkt zit je vol met vooroordelen en heb je de neiging om mensen in 'hokjes' te plaatsen. Een open houding is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook binnen bedrijven en instellingen heb je te maken met 'de gevestigde orde', de cultuur en gebruiken die al jaren zo zijn gegroeid. Je past je aan en bepaalde regels volg je onuitgesproken. Ongelijkheid in salaris nog steeds een ding. In het onderwijs is dat geen issue, want wij krijgen allemaal hetzelfde loon zoals het in de CAO-PO is afgesproken. In andere sectoren komt het nog steeds voor dat een man meer betaald krijgt voor hetzelfde werk dan een vrouw. Steeds meer bedrijven hebben als doel om meer vrouwen op leidinggevende posities te krijgen. We zijn er nog lang niet, maar elke stap is er weer een.
Er was een panel uitgenodigd om te praten over hun visie op 'diversity & inclusion': Peter Dew - Chief Information Officer and Head of Global Business Services DSM), Carine de Meyere - Senior Strategy Advisor & Global Investor Relations Future Planet Capital / TedX Amsterdam Women en Artie Debidien - CIO/IT Managing Director NIBC Bank NV.
Ook leidinggevenden hebben te maken met vooroordelen. Ik merk dat ik die zelf ook wel heb. Als vakbondsconsulent hoor ik mezelf ook wel eens zeggen dat een leidinggevende niet is geselecteerd om zijn empatisch vermogen. Deels een grapje, maar het is ook wel mijn beeld dat ik heb gevormd over de jaren heen. Ik denk dat veel mensen het beeld hebben van iemand aan de top die meedogenloos kan zijn, in elk geval is het not done om over (je eigen) gevoelens te praten. Maar waarom eigenlijk niet? Wie heeft dat bepaald? Artie Debidien vertelde dat zij een keer de opmerking kreeg: "Voor jou is het makkelijk, want jij bent altijd zo sterk." Zij reageerde door te vertellen dat ze eigenlijk heel erg eenzaam is op deze (top)positie. Dat hakte erin bij mij, want waarom zou je er ook van uit gaan dat een leidinggevende dit soort emoties niet zou ervaren? Ik vind het een mooi streven om hierin verandering aan te brengen. Iedereen is eigenlijk gewoon maar een mens en niet beter dan de ander. We hebben allemaal een andere achtergrond en daar is niets mis mee. Je bent niet perse bevoordeeld wanneer je in een witte buurt opgroeit bij ouders die allebei een Universitaire opleiding hebben genoten. Alleen wanneer dat de norm is. Iedereen kan onder de juiste omstandigheden het beste uit zichzelf halen.

Ik word hier heel erg warm van. Ik voel me uitgenodigd om mezelf te zijn en ook dingen te delen waar ik onzeker over ben of wat me raakt. Laten we elkaar gewoon weer vragen gaan stellen wanneer je iets niet begrijpt aan die ander. Wees je bewust van je eigen vooroordelen en verbreed je referentiekader. Leer van elkaar.
"I go where I'm invited, but I stay where I'm welcomed"
Comments