top of page
  • Katja van Well

'Artificial intelligence'


Een van de onderwerpen waarin ik me verder ga specialiseren is AI (Artificial Intelligence).

De komende maanden benader ik collega's binnen Microsoft die met dit onderwerp te maken hebben en ga ik op zoek naar informatie hierover. Ik vraag me hierbij af: wat betekent dit voor (basis)onderwijs? Wat is een mogelijk toekomstscenario en wat betekent dit voor onze opgroeiende jeugd?


Wat is nou eigenlijk AI of KI (kunstmatige Intelligentie)?

"Kunstmatige intelligentie is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens."

Wanneer ik daaraan denk komen er gelijk allerlei beelden uit Science Fiction films in me op waarin robots al aardig op mensen lijken. De een moet er niet aan denken en een ander kan misschien niet wachten voordat het zover is. Maar eigenlijk maken we al vaak gebruik van AI wanneer we muziek luisteren op Spotify en je krijgt op basis van je playlist een ander liedje voorgesteld dat je mogelijk ook leuk vindt. Wanneer je een advertentie hebt gekeken (of nog irritanter, al iets hebt gekocht) en je krijgt allerlei suggesties binnen je browser voor een soortgelijk product. Of je persoonlijke Bonuskaart met producten die jij mogelijk ook zou willen kopen. Chatbots waar je gesprekspartner een robot is op een bedrijfswebsite. Een auto met Adaptieve Cruise Control, Lane Assist, Emergency Braking en parkeerfunctie. Of je slimme energiemeter die op basis van jouw gedrag de temperatuur in jouw huis 'zelf' regelt. Siri, Google assistent en Cortana. En zo zijn er nog veel meer dagelijkse voorbeelden te bedenken die allemaal gebruik maken van AI. Gemak dient de mens toch?


Maar ja, wat is intelligentie? AI apparaten maken zelfstandig beslissingen op basis van algoritmes en het herkennen van patronen, maar ze hebben geen echt bewustzijn. Door te leren van hun eigen fouten, leveren ze een beter resultaat: dat noemen ze Machine Learning. Je kunt aan een robot die een dier moet kunnen onderscheiden wel uitleggen hoe b.v. een hond eruit ziet (met 4 poten en een staart, etc), maar wat nou als er maar een deel van de hond zichtbaar? Dan heeft hij alleen nog maar 2 poten en geen staart, maar is nog steeds een hond. Wanneer je dus een robot een hond wil laten herkennen zal je hem dus plaatjes moeten laten zien van honden in verschillende poses, posities, etc. Voor ons als mens is het heel makkelijk om het verschil te zien tussen een hond en een bagel, maar voor een AI kan dit moeilijk te onderscheiden zijn. Menselijk toezicht blijft denk ik altijd wel wenselijk.

(Bron: https://www.boredpanda.com/dog-food-comparison-bagel-muffin-lookalike-teenybiscuit-karen-zack/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic)


AI kan grote voordelen voor de mensheid opleveren. De herkenning van spraak, beeld en patronen, de zelfsturende systemen, vertaalmachines, lopende robots en vraag-antwoordsystemen kunnen ons helpen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiëntie. Voor blinden en slechtzienden kan het het een wereld van verschil uitmaken. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje.

Ik heb de Seeing AI app op mijn telefoon geïnstalleerd om hem eens uit te proberen. Hij is alleen nog in het Engels. Het voorlezen van documenten gaat goed. Hij geeft aanwijzingen hoe je een foto moet nemen van een document, net als in het filmpje. Je kunt de omgeving scannen op gezichten en gezichten van bekenden fotograferen en de namen invoeren zodat je de naam hoort van diegene als die wordt gespot. Hij leest korte teksten voor wanneer je je telefoon daarop richt. Er zit een productscanner op en hij kan prijzen herkennen en voorlezen. Hij kan kleuren herkennen, handschrift voorlezen en licht detecteren. Dit laatste doet hij door een lage toon te laten horen bij zwak licht en een hogere toon bij fel licht. Je kunt de app toegang geven tot je foto's en dan analyseert hij een voor een wat erop staat. Wanneer je de ruimte laat beschrijven merk je dat het lastig is om goed te beschrijven wat er te zien valt op een foto van de ruimte. In mijn woonkamer staat b.v. een koelkast..

Mooi wat er nu al allemaal kan met AI. Ook de gezondheidszorg verwacht grootse dingen van AI. Een intelligente computer zou kleine veranderingen en afwijkingen veel nauwkeuriger kunnen waarnemen en herkennen dan een arts van vlees en bloed. Ook kan AI onvermoeibaar zeer gecompliceerde operaties uitvoeren. Maar er is natuurlijk ook een minder leuke kant. Wat te denken van autonome wapens als de killerdrone, een bewapende drone waarmee van afstand kan worden gedood. Maar ook de inzet van AI bij het maken van nepnieuws, zoals deep fake-technologie, wordt gezien als een serieuze bedreiging.


Waarom lijkt AI nu dichter bij te komen dan ooit? Dat komt doordat we steeds meer in de Cloud kunnen doen veel meer verwerkingskracht hebben in vergelijking met een aantal jaren geleden. De verwachting is dat het vanaf nu alleen maar sneller zal gaan met de ontwikkelingen in AI!


Binnenkort heb ik weer een afspraak met Erik van de Hoef, technical Sales Manager Intelligent Cloud. Ik heb diverse anderen gemaild die Data an AI in hun pakket hebben binnen Microsoft. Ik ben benieuwd naar wat ik allemaal nog meer ga leren over deze interessante onderwerpen. Mocht je een vraag hebben over een van beide onderwerpen, stuur me dan even een berichtje via de 'get in touch' op de home pagina. Ik vind het altijd leuk om eens een vraag of opmerking te krijgen vanuit een ander perspectief!

44 weergaven0 opmerkingen
bottom of page